5 Temmuz 2014 Cumartesi

Manisa / Spil Dağı Milli Parkı ve Yılkı Atları ( Spil Mount National Park )
















1200 metre yüksekliği bulunan Spil dağı milli parkı Ege Bölgesi nin Manisa ili sınırları içindedir. Karstik yapıda olan Spil Dağı kanyonlara, mağaralara ve dolinlere sahiptir. Kızılçam, karaçam akça ağaç, karaağaç, ardıç, çam, meşe gibi ağaç türleri ile maki florası elemanları milli parkın odunsu bitki türlerini temsil ederler. Otsu bitkilerden 20 kadarı endemiktir. Ünlü Manisa lalesi de milli parkta doğal olarak yetişmektedir. Milli parkta karaca, yaban keçisi, tilki, porsuk, sansar, sincap gibi memeli hayvanlarla; ötücü ve yırtıcı kuşlar ve sürüngenler yaşamaktadır.


Manisa'daki Spil Dağı Milli Parkı'nın simgelerinden biri de  yılkı atları'dır.Yılkı atları'nın geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Eskiden şehzadelerin atları, iyi beslenmeleri ve koşuya alışmaları için Spil’e bırakılır, gerektiği zaman da eğitilerek şehzadelerin hizmetine verilirmiş. Sonraları tamamen serbest bırakılan atların sayısı her yıl çoğalmış.Koruma altındaki Yılki atlarının dağdaki sayısı 500’ü aşmış durumda.
Spil Dağı üzerinde farklı konumlarda görülesi güzel yerler vardır; Niobe Ağlayan KayaManisa KalesiSeyir Yeri,Sultan YaylasıTurgutalp KöyüSülüklü GölAt Alanı (Piknik Alanı)Kamp AlanıZirveAyvacık KöyüBeşpınar KöyüYangın KulesiKent Ormanı ve Mesir Tabiat  parkı bulunmaktadır.
Dağın coğrafi avantajları bazı sportif aktivitelere imkan sağlamaktadır; yamaç paraşütü, dağcılık/yürüyüş(trekking), bisiklet, enduro, mağara, kanyon ve off road. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder