21 Şubat 2014 Cuma

Burdur / Hacılar Höyüğü -Kalkolitik(Taş-Maden) Çağı (M.Ö 5500-3000)















































-Burdur'un yakınlarında ilk bakır aletlerin kullanıldıgı goruluyor.Taş aletlerin yanısıra maden aletler de devam ettiği için bu döneme Taş-Maden Çağı anlamındaki Kalkolitik Çag denilmiştir.
-Madenin kullanılması  insanlık için yeni gelişmeler oluşturmuştur. Herkesin ilgisini çeken bakırı elde edebilme adına başka değerli maddeleri değiştirme isteği ,dokuma seramik gibi ,ticareti doğurmuş ve eşya tespiti gibi nedenler haberleşmeyi gerektirmiştir. Bu nedenle semboller ,resimli işaretler ile ilk  hieroglyph  yazı ortaya çıkmıştır.
-M.Ö 4 binin sonlarına doğru kentler kurulmaya başlanmış,ticaret ve yazı ile birlikte ,insanlık bugunku uygarlıgın ilk büyük adımlarını atmıştır.
-Kalkolitik Çağın Anadolu'daki en parlak merkezi Burdur yakınındaki Hacılar Yerleşmesidir. 
-Özellikle boyalı anıtsal vazolar oldukça değerlidir. Daha önceleri kaplar ağaçtan ve taştandı.Daha sonraları kilden yapılmış kaplara raslanmaya başlanır.Bunlar kaba ve basit görünümlüdür.Sonra M.Ö 6 bin'de özellikle Çatalhöyük ve Hacılar'da yapılanlanlar  çok başarılı olup insanlığın seramik sanatı konusunda ortaya koyduğu ilk yaratılarıdır.
-Hacılar gibi köy yerleşkelerine Yakındaogu'nun Mezopotamya,Mısır gibi ülkelerin'de rastlanmaktadır.Fakat Anadolu en eski ,güzel örneklere sahip olup Konya ,Antalya ,Burdur bölgeleri o dönemde dünyanın uygarlıkta önderliğini yapmaktaydı.
-Fakat Kalkolitik Çağın sonuna doğru ticareti geliştirerek yazıyı bulan Mısır ve Mezopotamya'nın gerisinde kalıp önderliğini kaybetmiştir. Anadolu'da yazı bin yıllık bir gecikme ile kullanıldığı için,halk,madenden eşyaya sahip olduğu halde daha üst düzeye çıkamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder