15 Nisan 2015 Çarşamba

Muğla - Akyaka ( Slow City: Akyaka )














  Akyaka sessizliği ve sakinliği, sırtını yasladığı yemyeşil ormanlarla kaplı dağları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası, duru mavi denizi, Orman Kampı, bol suyu, tarihi dokusu, kendine has mimari özellikteki ahşap evleri, doğal yaşamın bir parçası olan su samurları, yılan balıkları, Akdeniz fokları, flamingoları ve leylekleri ile tercih edilen bir yaşam cenneti.Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan Akyaka Beldesinin kuzeyinde yükselen ormanlarla kaplı dağlar, doğusunda tatlı suların kaynadığı Kadın ve Akçapınar azmakları arasında Gökova Ovası yer alıyor. Tüm Bölge genelinde olduğu gibi, dere yatakları bir azmakla denize açılıyor. Azmaklarda sazlık, bataklık, çayır alanları yan yana, hatta çoğu kez iç içe bulunuyor.Bölgede önemli alanlardan birisi de Sedir Adası. Ada, Gökova Körfezi’nin güney kesiminde.Yiyecek herşey yörenin doğal ortamında, sağlıklı bir şekilde yetiştiriliyor.Biyoçeşitliliği ile yerel değerlere sahip çıkarak çevreye saygılı yaşam tarzını benimseyen Akyaka ,Yavaş Şehirler Birliğinin üyesi.
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi zengin flora ve faunası ile ekolojik yönden oldukça önemli. Ege ve Akdeniz Bölgesi bitki örtüsü özelliklerini birlikte barındırıyor. Bol makilik ve zeytinlik alana sahip. Kızılçam (Pinusbrutia) ve Günlük ormanları  (Liquidambarorientalis) büyük bir değer taşıyor. 
Akyaka mimarisi son derece özellikli. Ulalı Sanatçı Nail Çakırhan'ın, Ula’nın  eski evlerini örnek alarak, günümüzün modern mimarisi ile birleştirdiği Akyaka’ya has bir mimari doku mevcut. Mimarlık eğitimi almamasına karşın, geleneksel mimarinin Akyaka’daki ilk örneği olarak kendi evini yapan Çakırhan, bu çalışmasıyla Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Yöre insanının sosyal ve ekonomik yaşantısının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılan bu evler, yörenin doğal kaynaklarından yararlanılarak geliştirildi. Çakırhan, kendi evinden başka yerel ustalarla birlikte, birçok ev ve otel projesini hayata geçirerek bugünkü Akyaka’nın mimari ruhunun ortaya çıkmasını sağladı.1983 yılından bu yana Akyaka evleri aynı tarzdaki mimariler bina diğerine bitişik değil. İçinde ve dışında bol olarak kullanılan ahşap bölümler zarif bir işçilikle, ahşap oymacılığıyla adeta dantel gibi işleniyor. Her ev begonvillerle sarılı, birbirinden bol çiçekli ve ağaçlı güzel bahçelere ve mutlaka Muğla bacalarına sahip. Akyaka’da yıllardır doğal doku ve güzellikle el ele veren bu mimari tarzın asla dışına çıkılmıyor.
Akyaka ,konumu ve cografi özellikleri ile pek çok aktivite imkanına sahip.Yaz boyunca sürekli esen termal rüzgarlar sayesinde ,dünyanın kitesurf yapmak için en uygun üç yerinden birisi.Ayrıca Deniz kanosu ,Bisiklet ,Kaya Tırmanışı ,Rafting,Yamaç Paraşütü ,Yelken ,Yürüyüş,Kanyon Geçişi gibi sporlar için de özel alanları mevcut.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder