13 Şubat 2015 Cuma

Ankara - Anıtkabir / Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi - Atatürk Özel Kitaplığı




















  

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunur.
Müze 4 bölümden oluşmaktadır : 
1. Bölümde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar yer alır. Ayrıca; bu bölümde Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen tarafından müzeye bağışlanan Atatürk’e ait eşyalar da bulunmaktadır. 

2. Bölümde Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panaroma ile yağlı boya tablolar yer alır.  Senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı 40 metre uzunluğundaki panoromaları izlerken ziyaretçiye Muammer Sun'ın bestelediği müzikler, top sesleri, gemi düdükleri, kılıç şakırtıları, at nalları, "Allah Allah" nidaları gibi savaş efektleri dinletilir.Bu bölümde ziyaretçilere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler hissettirilmeye çalışılmaktadır.

3. Bölümde Milli Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ile Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar odası yer alır. Bu bölümde 1919-1938 yılları arasında, Atatürk dönemine ilişkin olaylar Türkçe ve ingilizce açıklamalarla anlatılmaktadır.
4. Bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan 3.123 adet kitabın sergilendiği Atatürk Özel Kitaplığı yer alır. Ayrıca; bu bölümde Anıtkabir’in inşası, Atatürk’ün hayatı ve Anıtkabir’de icra edilen törenlerin yer aldığı dokunmatik bilgisayarlar da bulunmaktadır. Kitaplık, ziyaretçilere, Atatürk’ün fikir hayatını oluşturan kitaplar hakkında bilgi alma ve özellikle okuyup altını çizdiği kitapları inceleyebilme fırsatı da vermektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder