19 Eylül 2014 Cuma

Kaş Uluburun Batığı / Sergi - Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ( Uluburun Shipwreck ,The Bodrum Museum of Underwater Archaeology )














Uluburun Batığı 1982 yılında sünger avcısı Mehmet Çakır tarafından Kaş, Uluburun Mevkiinde tespit edilmiştir.Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve INA tarafından gerçekleştirilen,yaklaşık 22.400 dalışla  11 yıl süren sualtı kazısından çıkarılan eserler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ nde Uluburun Salonu’ nda sergilenmektedir.
 Uluburun açıklarında yapılan kazıdan çıkartılan kabuk parçaları, geç Tunç Çağı’na ait, dünyadaki en eski açık deniz gemisine aittir. Geminin yapıldığı sedir ağacının tarihlemesine göre Uluburun gemisi M.Ö 1.300’de batmıştır.
Geminin boyu yaklaşık 15 metre, eni 5 metredir ve 20 ton yük taşıdığı tahmin edilmektedir. Yapımında, sedir ağacı kullanılmıştır. Kaplama tahtaları “geçme yöntemi” ile birleştirilmiştir.Bugün yaygın olan “önce iskelet” yönteminin aksine, “önce kabuk” yöntemi ile inşa edilmiştir. Yani, önce geminin dış yüzeyi, kabuk inşa edilmiş, daha sonra içerisine iskeleti eklenmiştir.

Bronz Çağına MÖ. 14 yüzyıla tarihlenen Uluburun batığının kargosu bakır,  kalay ve cam külçelerden ve çeşitli ülkelerden gelen objelerden oluşur.  Geminin ana kargosu yaklaşık 10 ton ağırlığında ve 318 dört kulplu bakır Kıbrıs külçelerden meydana gelmiştir.Ayrıca Uluburun batığında büyük zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulunmuştur.Örneğin 150 cam külçe, Miken ve Kıbrıs orijinli çanak çömlek, Mısır ve Kenan ülkesinden mühürler, mücevherler , Afrika’dan fildişi, Hippopotamus dişleri şimdiye kadar eşine rastlanmamış bir kargoyu işaret eder.Şüphesiz en önemlilerinden biri olan buluntu, Mısır Firavunu Akheneton'un karısı Nefertiti'ye ait mühürdür. Bu kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mührüdür.Geminin yine çok ilginç buluntularından birisi ise antik çağlarda kullanılan  yazı defteridir. Balmumu üzerine sert bir kalemle yazı yazılmasına olanak sağlayan yazı defteri Ilyada’da bahsedilmiştir.
Geminin Kenan ülkesinden yola çıkıp Kıbrıs'tan  bakır aldığı ve Uluburun civarında şiddetli rüzgar nedeni ile karaya sürüklenip parçalandığı sanılmaktadır.
Kaynak ; 360derece , bodrumrehberi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder