14 Eylül 2014 Pazar

Sakarya - Geyve / Sakarya Kuvay-ı Milliye Müzesi












Sakarya'nın Geyve ilçesi Ali Fuat Paşa beldesinde bulunan Kuvay-ı Mlilliye Müzesi , Sakarya Nehri kenarında iki katlı kargir bir yapıdan oluşuyor. Müzenin zemin katı Kuvayı Milliye Müzesi olarak düzenlenmiş. Müzede, Kuvay-ı Milliye döneminde görev almış kişilere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk'ün el yazısı ile yazılmış 10.Yıl Nutku fotokopileri, Kuvayı Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar, haritalar sergileniyor.
Bu katta en çok dikkati çeken eserlerden biri,Kurtuluş Savaşı sırasında Türklere destek olmak isteyen Rumeliler yardım kampanyasına katılan Rumelili genç bir kızın işlediği bir eşarptır.Genç kız ipek başörtüsünün bir kısmına Türk bayrağı resmi, ve yazıyla da "Gayret et namusumuzu ve bizi kurtar" ifadelerini yazar. Ayrıca eşarba Rumeli haritası işler.Yardım malzemelerin içinden çıkan bu ipek eşarp parçası müzenin önemli eserleri arasında bulunuyor.

Müzenin ikinci katı ise,Ali Fuat Cebesoy Müzesi olarak düzenlenmiştir.Bu katta ,Ali Fuat Cebesoy’a ait giysiler, karyola, madalyalar, belgeler, fotoğraflar ve muharebe krokileri sergilenmektedir.Ali Fuat Cebesoy'un Yunan Ordusu'na karşı kendi elleriyle çizdiği muhabere krokileri ,Kırşehir Çelebisi Cemaleddin Efendi'nin Ali Fuat Paşa'ya hitaben yazdığı ve Milli Mücadele'de kendilerinin yanında olduklarını bildiren mektup önemli eserler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder