17 Eylül 2014 Çarşamba

Çorum'da Dev Gergedan Fosili Bulundu / Sergi-MTA TABİAT TARİHİ MÜZESİ ( Paraceratherium - MTA Natural History Museum )



Çorum'un Sungurlu İlçesi'nde bir çobanın ihbarı üzerine başlatılan çalışma ile, 23- 27 milyon sene öncesine ait  büyük kara memelisi olarak bilinen ve yaklaşık olarak 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen beş metre yüksekliğinde dev gergedan fosili bulundu. 
Gergedan örnekleri MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi Ekibi tarafından hasar görmeden çıkartılmış, alçılanarak koruma altına alınmış ve Doğa Tarihi Müzesine taşınarak muhafaza altına alınmıştır. Gergedan iskeletinin bir araya getirilerek üç boyutlu olarak ayağa kaldırılması planlanmaktadır.

Dev gergedana ilişkin fosil örneklerinin Moğolistan, Çin, Orta Asya ve Hint Yarımadası'nda da bulunduğunu ifade eden Tabiat Tarihi Müzesi ekip sefi ekip şefi Neşe Oyal, soyu tükenmiş kara memelisi olan gergedan fosilinin Anadolu'da bulunması hayvanın göç yollarının tespiti açısından çok büyük ehemmiyet taşıdığını dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yaratıcısı Atatürk'ün emriyle 1935 yılında kurulan Maden Tetkik Arama ( MTA ) Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi, 7 Şubat 1968 tarihinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açılmıştır.

MTA Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan bugüne kadar yapılmakta olan jeolojik, mineralojik, paleontolojik, araştırma ve çalışmaların yanı sıra, fakültelerin yerbilimleri ile ilgili bölümlerinin yapmış / yapmakta olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar sonucu toplanan materyallerden 10.000 adedi teşhirde sergilenmekte ve 75.000 adedi depolarda muhafaza edilmektedir. Bu haliyle MTA Tabiat Tarihi Müzesi, yerbilimlerinin tüm evrelerine ait her türdeki materyalin saklandığı, korunduğu, bunların içindeki en seçkin örneklerin uluslar arası standartlara uygun, bilimsel ve eğitsel şekilde sergilendiği bir müzedir.
MTA Genel Müdürlük binası içinde 4000 m² lik bir alanda yer alan Tabiat Tarihi Müzesi 3 kata yerleştirilmiş 5 bölümden oluşmaktadır.

Müzeyi ,Pazartesi hariç hergün 9.00 ve 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder