17 Temmuz 2014 Perşembe

Çanakkale / Truva'ya Yeşil Müze Yapımı Devam Ediyor.














Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde, 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Antik Kenti'nde, bir yıl önce temeli atılan müze inşaatı devam ediyor.
Toplam 7 bin metrekare alan üzerine oturan ve 10 bin metrekare kapalı alana sahip olan müzenin, yüzde 80'lik bölümünün yerin altında kalacak, Buranın 5 bin metrekarelik yeşil çatısı olacak. Çatının üzerine, bölgede yetişen 22 farklı bitki dikilecek. Bittiğinde doğal bir yeşil örtü olacak.
Müzenin yanında yağmur sularının depolanacağı bir su deposu yapılıyor.Kurak dönemlerde de bu depodaki suyla yeşil çatı sulanacak.
Yer üzerinde sadece 1000 metrekare alana oturan 3 katlı bina olacak. Bunun da çirkin bir görünüm oluşturmaması için cephesi sanki doğadan bir parçaymış gibi, doğal demir görünümündeki corten malzemeyle kaplanacak. Müzenin yola bakan cephesinde ise doğal taş ve kireç bazlı Horasan harcı kullanılan veTruva'nın surlarını andıran bir istinat duvarı yapılıyor.
Müzenin yerin altında kalan B Bloğunda, idari birimler, arkeolojik eserlerin muhafaza edileceği depolar, laboratuarlar, cafe ve restoranlar, geçici sergi alanları olacak. Üç katlı A Blok ise tamamen sergi salonu olacak. Müzede,Truva, filmler, rekonstrüksiyonlar ve animasyonlar gibi modern müzecilik teknikleriyle mitolojisinden buluntularına kadar detaylı şekilde anlatılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder