22 Temmuz 2014 Salı

Çanakkale /Gökçeada - Türkiye'nin İlk Sualtı Mili Parkı ( Turkia's First Underwater National Park )











Gökçeada Sualtı Parkı, Türkiye'nin ilk Sualtı Milli Parkı'dır.  1999 yılında park ilan edilen alan ,kıyıdan 1 deniz mili uzunluğunda, denizden 200 metre açıklığında bir yeri kapsıyor.
Kirlenmemiş ve bozulmamış doğasıyla Gökçeada bir deniz müzesi gibi. Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz canlılarının geçiş yolu üzerinde olduğu için ada civarında zengin balık yatakları bulunuyor. Birçok deniz canlısı bu bölgede üreme ve yumurtlama dönemlerini geçiriyor. Gökçeada civarında  koruma altına alınmış şu türlere de rastlanıyor: Akdeniz Foku Deniz Çayırları, Triton, Böcek, Pina, Yunuslar, İspermeçet Balinası, Deniz Kaplumbağası

Gökçeada sualtı parkına ait kıyı alanında alglerden ve deniz çayırlarından oluşma bir zon bulunmaktadır.Bu zonda yeşil, kahverengi ve kırmızı alg türleri ve posidonya çayırları gözlenir. 
Daha iç kesimlerde ise kabuklularca zengin bir kuşak yer almaktadır. Fotofil ve kabukluların egemen olduğu zonda, zengin bir pelajik ve bentik balık da topluluğu vardır. 
Bölgede deniz memelilerinden yunuslar ve foklar sıkça gözlenmektedir. Özellikle yunuslar Çanakkale - Gökçeada arasında sefer yapan feribotlara eşlik etmektedir. 
Adanın deniz ve kara alanı için ön fauna-flora envanteri çıkartılmış olup 180 tür deniz canlısı tespit edilmiştir.  Bölgede Mayıs - Haziran aylarında Kaşalot türü balinalara rastlanmaktadır.

Yapabilecek  aktiviteler ; yüzmek, şnorkelle denizaltını seyretmek. Profesyonel dalış yapmak için ilgili kurumlardan izin almak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder