Halk arasında Aslanlı Cami ve Ulu Cami olarakta bilinen cami, Beylikler döneminden kalma en eski camilerinden biridir. Selçuklu mimarisinde sık görülen “çok ayaklı camiler” grubundandır. Aydınoğulları Beyliğinin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından Birgi’nin fethedilip beyliğin başkenti yapılmasından beş yıl sonra 1312 yılında yaptırılmıştır. Bu bilgiler kuzey ve güney yönündeki giriş kapılarının üzerinde yer alan kitabelerde bulunur.
Çakırağa Konağı’yla birlikte Birgi’nin en önemli simgesi olan bu cami,Türk-İslam geleneğine uygun olarak hamam, medrese ve günümüzde devletin kurucusu Mehmet Bey ve üç oğlunun kabirlerinin bulunduğu türbeden oluşan bir külliye şeklinde inşa edilmiştir. Bu gelenekte cami ruh temizliğini, medrese akıl temizliğini, hamam ise beden temizliğini temsil eder.
Yapı kareye yakın bir plan üzerine kurulmuştur ve mihraba dikey beş şahınlıdır. Caminin Kuzey ve Batı yüzeyinde moloz taş, güney ve doğu yüzeyinde ise kesme taş ve mermer bloklar kullanılmıştır.
Yapı çift eğimli, ahşap, kırma bir çatıyla örtülmüştür. Sadece mihrap üzerinde küçük bir kubbe bulunur. Camiyi kışları sıcak, yazları serin tutmak için çatının üzerine çamur sıvandıktan sonra kalın kurşunla kaplanmıştır.
Minberdeki göz kamaştırıcı ahşap sanatı
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’ni en özel kılan yönü ise şüphesiz minberinde bulunan göz kamaştırıcı ahşap işçiliğidir. Ceviz ağacından yapılan minber Türk-İslam sanatının en nadide örneklerinden biridir. Tam üç bin parçadan oluşan minberde bu parçalar çivi ve tutkal kullanılmadan Kündekari tekniğiyle birbirine geçirilmiştir Üzerinde üçgen, kare, dikdörtgen, altıgen, sekizgen gibi pek çok geometrik şekil yer alır. Ayrıca Dünya, Güneş ve Ay figürleri Güneş sistemini temsil eder.
Sanatkarı Muzafferüddin Usta bu eseri 10 yılda tamamlamıştır. Sağ üst köşesinde besmele ile “Muzafferüddin bu eseri Allah’ın izniyle yaptı ” yazar.
Minber gibi, caminin 16 pencere kanatı da ceviz ağacından, ağaç geçme sanatıyla oluşturulmuş olup minberi yapan ustanın öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu kanatların her birinin üzerinde Peygamber Efendimizin (S.A.V)çeşitli hadisleri yazılıdır.
Kaynak ;.http://birgibazari.com/aydinoglu-mehmet-bey-camii/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder