24 Temmuz 2014 Perşembe

Artvin - Camili / Tema Vakfı Kafkas Arı ve Balı Laboratuvarı ( Caucasian Bee Research Laboratory )














Dünyada 3 önemli arı ırkından biri olan Kafkas Arısı ırkının Macahel’de Camili Köyü çevresinde olduğu keşfedildikten sonra,damızlık Saf Kafkas Ana Arı çalışması bir TEMA Vakfı faaliyeti olarak başlamıştır.Yapılan incelemelerde vadinin arılarının saflığı tespit edildi. Oysa bu vadinin dışındaki bölgelerde Kafkas arısı genelde melezleşmişti. Türkiye'de tüm kolonilerin 
saf olduğu başka bir bölge kalmamıştı. Bu vadide kolonilerin tamamının saf olarak 
kalabilmesinin nedeni geçmişte insan eli ile dışardan bu vadiye hiç bir şekilde koloni 
getirilmemiş olmasıdır. Vadinin üç taraftan arıların uçamayacağı kadar yükseklikte dağlarla çevrili olması da doğal oğul geçişlerini engellemişti. 


Tarım Bakanlığı bölgeyi Gen Koruma Alanı ilan etmiş. Uluslararası kuruluşlar bölgeyi dünyanın en önemli 25 karasal “Ekolojik Bölgesi” olarak tanımlamış.Projenin en önemli faaliyeti Kafkas Arısı’nın doğal alanında korunması, seleksiyonu.
"Artvin-Borçka-Camili Havzası Doğal Varlıkları Koruma Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi".,Tema Vakfı'nın uyguladığı örnek projelerden birisi. Camili havzası Türkiye'nin dağlık Kuzeydoğu bölgesinde, Karadeniz' den 50 km içerde, Gürcistan sınırında. 27.000 hektar alanı olan bir havza. Yıllık yağış 2500 mm. civarında. Üç tarafı dağlarla çevrili.Havza çok yoğun ormanlarla kaplı. Ballı bitkilerce çok zengin. Mart ayından itibaren çiçeklenme başlıyor. Havzadaki önemli ballı bitkiler Karayemiş, Orman Gülü, Kestane, Ilhamur, Böğürtlen, Yabanmersini, Ahududu, Karahindiba, Ballıbaba, Adaçayı ve Üçgüller.
Tema Laboratuvarı'ni ziyaret edilebilir,gölde sandalla gezintiye çıkabilirsiniz.Göl kıyısındaki mevsimine göre çamurlu olabilen patikada yürüyüş de yapılabiliyor.Konaklama için merkezde bulunan ve TEMA Vakfı'na ait olan bir konukevi bulunuyor.Burada konaklamak için telefonla önceden yer ayırtmak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder