19 Temmuz 2014 Cumartesi

Balıkesir -Tahtakuşlar Köyü / TahtaKuşlar Etnografya Müzesi ( Tahtakuslar Ethnography Museum )



Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi ile aynı zamanda Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisi. Alibey Kudar isminde Emekli Köy Enstitüsü Öğretmeni tarafından kurulan Galeri’de Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Konar-Göçer Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim eşyaları, aletleri, halıları ve çadırları sanat galerisinde her tür sanat yapıtları yıl boyunca sergilenmektedir.
  Mütevazi bir köylü aile tarafından   kültür ve sanat merkezi haline    getirilen TAHTAKUŞLAR köyü,      doğal güzellikler içinde kurulmuş,   130 haneli ve 600 nüfuslu şirin       bir köydür.
Tahtakuşlar Köyü'nde Kazdağı Türkmenleri: Oğuz boylarından biri olan 'Ağaç Eri'ler, 13. yüzyılda Moğol baskısından kaçarak Hazar Denizi'nin kuzeyine göç etmişler. Önce Horasan'a, ardından Irak'a uzanan bu göç öyküsü, Toroslar'a kadar devam etmiş. Tahta işlemedeki ustalıkları nedeniyle, onlara "Tahtacı Türkmenleri", kısaca "Tahtacılar" denmiş. 
İstanbul'un fethi sırasında, kullanılacak gemi ve kızakların keresteleri İda Dağı'ndaki ağaçlardan işlenmesini istenildiğinde işin 'erbabları'nın Toroslar'da yaşadıkları anlaşılınca, Tahtacı Türkmenleri'ne yeni bir göç yolu gözükmüş. Develerini yükleyip İda'nın yolunu tutan Tahtacılar, burada Midilli isyanlarını bastırmada da kullanılan 67 adet geminin yanı sıra, birçok ahşap malzeme de yapmışlar. Fetih sonrasında yöreyi terk etmeyip, Türkmen geleneklerini sürdüren köyler kurmuşlar.
  1. Adres: Tahtakuşlar Köyü, Akçay/Balıkesir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder