12 Temmuz 2014 Cumartesi

İzmir -Urla / Karantina Adası Tahaffuzhanesi 'Sağlık Müzesi' Oluyor.

Ada tahaffuzhanesi olan Urla Karantina Adası'ndaki merkez, sağlık müzesi oluyor.
İzmir'in Urla ilçesinde bulunan Karantina Adası'ndaki 1800'lü yıllarda yurt dışından Ticaret ya da yolcu gemisiyle Anadolu'ya geçmek isteyenler ile Balkanlar üzerinden hacca gideceklerin sağlık kontrolünden geçirildiği tahaffuzhane, o dönemdeki en ileri sağlık merkezlerinin başında geliyordu. Dünyada, Abd ve Hırvatistan'da olmak üzere 3 tane ada tahaffuzhanesi bulunuyor.


Urla Karantina Adası'ndaki dönemin dünyadaki en modern tahaffuzhanesinde kullanılan teçhizatlar hala ayakta duruyor. Tahaffuzhane içerisindeki sterilizasyon malzemeleri, rıhtımdaki raylı sistem, etüv kazanları, duş kabinleri ile canlı bir tarihi andıran merkez, müze olması durumunda yerli ve yabancı turistlere açılacak.
Adanın kurulduğundan bu yana sağlık alanında hizmet veren merkez,Türkiye'deki ilk sağlık açık alan müzesi olacak.Müzede suyla tedaviden müzikle tedaviye farklı tedavi yöntemleri interaktif şekilde sunulması hedefleniyor.Sağlık alanında kullanılan yöntemleri,araçları sunmak ,balmumu heykellerle,sesli bilgi sistemiyle ,farklı dillerde gelen ziyaretçileri bilgilendirmek,adaya ilişkin arşivlerdeki fotoğrafları belgeleri sergilemek diğer hedefler arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder