9 Ağustos 2014 Cumartesi

Aydın - Güzelçamlı / Dilek Yarımadası Milli Parkı ( Dilek Peninsula National Park )





















Dilek Yarımadası Miliparkı Güzelçamlı sınırları içinde ve Kuşadası'na 28 km. uzaklıkta, Küçük menderes ile Büyük Menderes arasinda yer alır.Bes yüz milyon yillik menderes kütlesinin bir parçasi olan alan,yaklaşık 20 km uzunluğunda ve ortalama 6 km genişliğinde bir yarımadadır.


Jeolojik yapısı; Paleozoik şistler, Mezozoik kalkerler ve mermerler ile Neojen tortul kütlelerden meydana gelmiştir. Yarımadanın morfolojik yapısı içinde bir çok tepe, vadi, kanyon ve koy bulunur. Ortalama 650 m yüksekliğe sahip yarımadanın en yüksek yeri Milli Parkın adını aldığı Mykale yani Dilek Tepe'dir ve 1237 m yüksekliğindedir. Ayrıca kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir. 
Milli Park, Uluslararası Sulakalanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliğindedir. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Önemli Kuş Alanı, Önemli Bitki Alanı ve Önemli Memeli Alanı olması nedeniyle aynı zamanda Önemli Doğa Alanıdır.
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, dünyada bir örneği daha olmayan; bir yanda Akdeniz'den Kafkasya'ya kadar kıyılarda yayılım gösteren neredeyse tüm bitkilerin doğal olarak bir arada görüldüğü botanik bahçesi; yırtıcı kuşları ve vahşi hayvanlarıyla bir dağlık arazi ve onu çevreleyen sualtı zenginlikleri, diğer yanda da yüzlerce kuş türünü barındıran, zengin balık çeşitleriyle bir delta ve bütün bunları çevreleyen tarihi ve kültürel zenginliklere sahiptir.
Milli Park'ta ,2004 Yılı Uluslar arası Mavi Bayrak ödüllü koylarında deniz sporları yapılabildiği gibi, belirlenmiş rotalarda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, foto safari, manzara izleme, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, resim ve botanik turu etkinliklerini de yapılabilmektedir.
kaynak ;vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder