24 Ekim 2014 Cuma

Ankara - Polatlı / Alagöz Başkomutanlık Karargahı Müzesi ( Alagöz Headquarters Museum )
















Sakarya Savaşı'nda düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine  Alagöz Karargâh binası, Başkomutan Mustafa Kemal’in karargâhı olarak kullanılmıştır.Atatürk, 23 Ağustos’tan 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün 22 gece aralıksız devam eden savaşın büyük bir bölümünün bu binadan idare etmiş, bütün planlarını burada hazırlamış, tarihi kararlarını burada vermiştir.
Karargah olarak kullanılan ev ,Bu köyün halkından  Türkoğlu Ali Ağa'ya ait bir çiftlik evidir.Sakarya Savaşı'nın bitiminde bina, sahipleri olan Ali Türkoğlu ve oğulları tarafından 1965 yılına kadar ev olarak kullanılmıştır. 1965 yılında varisleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiş.1967 yılında, Anıtkabir Müze Müdürlüğü'ne devredilen binanın, restorasyonu yapılarak müze haline getirilmiştir.
Müzede; alt katta Giysi Odası, Kitaplık ve Hatıra Eşya Odası, Silah Vitrini, Zabitan Yemek Odası, Mutfak, Muhabere Odası ve Sakarya Meydan Savaşı’nı gösteren resimler bulunmaktadır. Üst Katta ise Başkumandanlık Odası, Kurmay Heyet-i Odası, Yaverler Odası, Atatürk’ün Yatak Odası, Atatürk’ün Yemek Odası, Yaver Odası yer almaktadır. Holde Sakarya Meydan Savaşı’nın seyri krokilerle anlatılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder