20 Ekim 2014 Pazartesi

İzmir - Bornova / Ege Üniversitesi Kağıt Ve Kitap Sanatları Müzesi ( The Museum for Paper and Book Arts Department at Ege University )














 
Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi ,iki kattan oluşuyor.Giriş katı beyaz haliyle 'kâğıdı' temsil ederken, ikinci katı ise siyah tasarımı ile 'kitabı' temsil ediyor. Müzenin giriş katında 2 bin yıldır insan için önemli olan kâğıdın tarihi, renkli kâğıtlar, eserler ve modern çalışmalar yer alıyor. İkinci katında ise kitap ve kitap baskı teknikleriyle ilgili eserler yer buluyor.Birçok sanatçı ve bağışçının desteği ile şuan için müzede 700'e aşkın eser sergilenmektedir.
Müzede Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ilk basılan Nutuk eserini görmek mümkün.
Bir diğer önemli eser ise dünyanın en küçük kitaplarından biri olan Josua Reichters 32 sayfalık Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş "Bilder-ABC" Resimli Alfabe Kitabı da bu müzede yerini alıyor. Kaset içindeki bu kitabın ağırlığı 5 miligram. Boyutları 2.4 x 2.9 mm parmakla tutulmayacak kadar küçük olan eser minyatür kitaplar bölümünde sergileniyor.
Ayrıca  'Kitaptaki Ustalar Bölümü'nde Pablo Picasso, Marc Chagall, Joan Miro, Salvador Dali, Wassily Kandisky, Henri Matisse ve Andy Warhol gibi ünlü sanatçıların eserleri orjinal haliyle bulunuyor.
Aynı zamanda müze sahip olduğu bir sanat galerisinin yanı sıra kağıt ve ebru gibi yaratıcı sanat atölyelerine de bünyesinde yer veriyor.Müzeyi İzmir'de Ege Üniversitesi'nde Pazar ve Pazartesi günleri hariç, 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder