12 Ekim 2014 Pazar

Niğde / Alaeddin Camii ( Niğde Alaeddin Mosque )

  

















Niğde Kalesi içerisinde bulunan Alâeddin Camisi, Sultan I.Alâeddin Keykubat döneminde Beşare Bin Abdullah tarafından 1223 yılında yaptırılmıştır.
Giriş kapısının üzerine yerleştirilen bir kitabeden caminin mimarlarının Mahmut’un oğulları Sıdık ve Gazi ustalar olduğu öğrenilmektedir. Giriş kapısı üzerinde beyaz mermerden üç satırlık kitabenin ise mealen anlamı şöyledir;“Keyhüsrev” in oğlu, Sultanların Sultanı Büyük Sultan Keykubat’ın ki her tarafa övüle hükümdarlığı devrinde. Allah’ın şefaatine muhtaç olan aciz bendesi Abdullah oğlu Beşare bu caminin inşasına emretti. Mustafiran günahlarına tövbe edilmiş Alâaeddin tarafından 620 tarihinde inşa edildi.”Bu kitabenin dışındaki üçüncü bir kitabede de Kuran’dan alınma ayetler yazılıdır. 
Selçuklu Mimarı sanatının tüm inceliklerini yansıtmasının yanında bu camii'yi meşhur kılan en önemli özellik Cami'nin kapı girişindeki işlemeler, uygun ısık geldiğinde kadın başı 
silüeti şeklini almasıdır.  Doğuya bakan kapı üzerinde yaz aylarında 09.30 – 11.00 saatleri arasında güneş ışıklarının bıraktığı gölge, kapının taşı elleriyle işleyen ustanın “ Taçlı Kadın Başı” nı ortaya çıkartmaktadır. Efsaneye göre usta, âşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde Sancak beyinin kızına duyduğu aşkı sonsuza dek yaşatmak için konuyu kapı süslemesindeki taşa resmetmiştir.
Selçuklu mimarisi Ulu Cami plan tipinde olan bu yapı sarı ve gri renkli düzgün kesme taştan yapılmıştır.Kareye yakın  dikdörtgen planlıdır.Yapı iki sıradan dörder ayakla üç nefe ayrılır. Diğerlerine nazaran daha geniş olan orta nefin tavanı dört mukarnas sırası ile örülmüş ve burada aydınlık feneri bulunur. Mihrap önü tavanı yan yana üç kubbe ile örtülüdür. Doğu cephesinde bulunan ve duvar yüksekliğini aşan portali, bezemelerin en yoğun olduğu yerdir. Pek az boşluk kalacak kadar geometrik yarım daire, yarım yıldız, sekiz kollu yıldız vs. motiflerle işlenmiştir. 
Caminin ahşap işçiliği yönünden son derece önemli olan kapısı bugün Niğde Müzesi’nde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder