23 Mayıs 2015 Cumartesi

Muğla - Marmaris / Sedir Adası - Bedri Rahmi Eyüboğlu El İzi ( Sedir Island, Muğla )













Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası,zeytin ağaçlarıyla kaplı, mavinin her tonundaki deniziyle ve dünya üzerinde kolay kolay görülemeyecek bir özelliğe sahip kumuyla, Türkiye 'nin en önemli bölgelerinden biridir.Ada ,dünyada sadece 2 yerde olduğu bilinen beyaz kumun çok özel jeolojik özelliklerine sahiptir.

Çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kumlar,ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor. Karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan kumların denize kattığı eşsiz güzellikteki renk de, Ada'nın görülmeye değer olan diğer özelliklerinden biridir. Kumların bir benzerinin de Kızıldeniz'de olduğu bilinmektedir.Bu doğa harikası plajı korumak için özel önlemler de alınıyor.Bu kumdan en ufak bir miktar da olsa alınamıyor. Havlu veya çantaları direkt kumun üstüne koymak yasaktır. Plajın girişinde ayakkabıları çıkartmak zorunludur ve adayı terk etmeden önce ayakların yıkanması da mecburidir. 
Aynı zamanda 1940'ların ortalarında başlayan ilk Mavi Yolculuk gezilerine katılan Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun da Mavi Yolculuk'un anısına beton üzerine bıraktıgı el izi de burada bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder