21 Mayıs 2015 Perşembe

Konya - Beyşehir / Tarihi Eşrefoğlu Camii


 
 OrtaAsya'da SemerkantBuhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki bir örneği olan Eşrefoğlu Camii,  Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir.Eşrefoğlu Süleyman Bey'in 1296-1299 yılları arasında yaptırdığı camii , anıtsal taç kapısı, mihrap ve minberi, üstün ahşap ve çini işçiliği ile Selçuklu mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösteriliyor.


Ortasında yer alan karlık denilen havuza çatıdaki karların doldurulmasıyla ortamın nemlendirildiği ve bu sayede sütunların çatlayıp kurumasının engellendiği 700 yıllık cami bu sayede ayakta kalmıştır.Sütun ve kirişlerinin tamamı sedir ağacından yapılırken, sadece minberi ceviz ağacından yapılmış ve minberin yan cephesindeki bağlantılar haricinde hiçbir tarafında çivi ve tutkal kullanılmadan kündekari tekniği ile yapılmıştır.
Minber kapısının üst kısmında, labirente benzeyen şeklin tam ortasında ''Allah'', alt kısmında ''Muhammed'' ve dört halifenin ismi,minberin etrafına oyma sanatıyla Ayetel Kürsi yazmaktadır. Minberin tam ortasında bir şekil var. Etrafındaki şekiller güneşi sembolize ediyor. Çevresindeki yıldızlar ve büyük şekiller ise gezegenleri temsil ediyor.
Caminin mihrabındaki çinilerin yüzde 90'ına yakınının orijinal olarak günümüze gelmiştir.Eşrefoğlu Camii'nin mihrabında 4,58 metre eninde 6,17 metre yüksekliğindeki çinilerin tamamı Selçuklu çinisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder