27 Mayıs 2015 Çarşamba

Adana / Tarihi Kısacıkzade Konağı Adana Halk Kültür Evi Olarak Hizmete Açıldı


Osmanlı döneminde dış borçların ödenmesi amacıyla kurulan Düyun-u Umumiye İdaresi olarak kullanılan tarihi Kısacıkzade Konağı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırma Merkezi bünyesinde “Adana Halk Kültür Evi” olarak hizmete açıldı.
 Adana’nın kültür ve sanat hayatına ev sahipliği yapacak olan mekânda halılar, kilimler, geleneksel kıyafetler, mutfak malzemeleri, heybeler, tarım aletleri gibi bin 500 folklorik eser bulunuyor.İtilaf devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetlemek ve alacaklarını tahsis etmek amacıyla kurduğu Düyun-u Umumiye binasının
bir anıt olarak kalması açısından önemli olan binada,halk kültürünün yaşatılması adına yapılan çalışmalar sergilenecek.Konargöçerler Türkmenlerden büyük emeklerinin olduğu eşyalar arasında fabrikasyon yada yapay hiçbir parça bulunmuyor.
Müzenin yanı sıra binada 150-200 kişiye konferans verilecek salon bulunmaktadır. Halk kültürünün yaşayan ögelerinin sergilenmesinin yanı sıra âşıklar atışmalarla eserlerini sunarken, bu konuda çalışan akademisyenler de konferanslar verecek.Yani ÇÜ Adana Halk Kültür Evi yaşayan kültür merkezi olup, Adana kültürüne hizmet edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder