24 Aralık 2014 Çarşamba

İzmir / Tarihi Konak Doğumevine Müze Oluşturuluyor










İzmir'de 19. yüzyıldan bu yana hizmet veren ve binlerce bebeğin doğumuna tanıklık eden Konak Doğumevi 1. katında tarihi özelliği bulunan tıbbi gereçleri, ilaçları ile Memleket Sağlık Müzesi adı altında sergiye açılacak.
Müzede, dönemin ameliyathanelerinde kullanılan tıbbi gereçler, ilaç tarifleri, diyet menüleri ve Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın sıkıntı, baygınlık, depresyon tedavisinde kullanılmak üzere hazırladığı "Hafakan Ruhu" ilacı bulunacak."Hafakan basmasına" karşı önerilen Hafakan Ruhu'nun suya karıştırılan ilaç damlası olduğu biliniyor. Müzede yaklaşık 100 yıl önce kullanılan bir Hafakan Ruhu ilaç örneği ve kutusu yer alacak.İlacın şişesinde Hafakan Ruhu'nun "yürek çarpıntısı, baş dönmesi, göz kararması, bulantı ve sinir rahatsızlığından mütevellit titreme ve baygınlığa gayet nafi" olduğu bilgisi yer alıyor. Hafakan Ruhu'nun içeriğinde ise nane suyu, melisa suyu, tarçın suyu, kedi otu tentorü, karaağaç tentorü, eter ve alkol bulunduğu tahmin ediliyor.
Konak Doğumevi ,İzmir'in ilk Müslüman hastanesi ve daha sonra adı Memleket Hastanesi olarak değiştiriliyor. Tarihi bina Süleyman Ferit Eczacıbaşı Eczanesi'ni barındırdığı gibi ilk Türk doktor Mustafa Enver Bey'in araştırmalarına da tanıklık ediyor.
Tıp tarihinde önemli yeri olan Bergama'ya, Urla Tahaffuzhanesi'ne özel bölümler oluşturacak, sanal platformlarla öğrenci ve ziyaretçileri ağırlayacak müzenin kuruluş aşamasında da tarihi objelere sahip hayırseverlerin desteği bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder