6 Aralık 2014 Cumartesi

Azerbaycan - Minyatür Kitap Müzesi













Dünyanın eşsiz kültür objelerinden birisi olan Minyatür Müzesi 2002 yılından beri faaliyet göstermektedir. Burada 60 ülkede yayınlanmış 4.000’den fazla kitap sergilenmektedir. En küçüğünün boyu 2x2 mm’dir. Aralarında “Kitab-i Dede Korkut”, “Kuran-ı Kerim”, “Köroğlu” gibi eserlerin ve çağdaş Azerbaycan edebiyatının onlarca temsilcisinin eserlerinin bulunduğu sergilenen kitapların tamamı 6.000’ni aşmaktadır.
Müzenin en önemli parçalarından biri 17. yüzyıla ait el yazması bir Kur'an–ı Kerim. Sergilenen birbirinden küçük binlerce kitabın bir başka özelliği de her birinin aynı zamanda tarihî değer taşıması. 
Japonya'dan getirilen müzenin en küçük kitabı 2x2 milimetre çapında. 16 sayfadan oluşan kitabın her sayfasında 50'den 100'e kadar harf bulunuyor. Kitap burçlardan, kuyumculuktan ve çiçeklerden bahsediyor. Kitabı okumak için yanında bir de küçük mikroskop bulunuyor. 
Müze'nin hikayesi ,kendisini "kitap âşığı" olarak nitelendiren Azeri filolog Zarife Salahova her gittiği ülkeden minyatür kitapları büyük paralar vererek toplamasıyla başlıyor.Yaklaşık 60 ülkeden toplanan ,belirlenmiş uluslararası resmî sınırın 10x10 santimetre altında olan kitaplar yaklaşık 25 yılda biraraya getirilmiş.
Müzeyi ziyaret ücretsizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder