22 Haziran 2014 Pazar

İstanbul / Türkiye'nin İlk Güzel Sanatlar Müzesi ; İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ( The Museum of Painting and Sculpture )














20 Eylül 1937'de Atatürk'ün isteğiyle,Dolmabahçe Sarayi'nin Veliaht Dairesinde kurulan Devlet Resim ve Heykel Müzesi , Türkiye'nin ilk Güzel Sanatlar Müzesidir.
Dolmabahçe Sarayi'nin genel duvarlari icinde yer alan uç katli muze binasi, 1856 yilinda ,Veliaht Dairesi olarak Dolmabahçe Sarayi'nin da mimarları Karabet Balyan ve Nikogos Balyan tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.Bina ampir ,barok ve rokoko usluplarinin bir sentezidir.
19. yy ile 20.yy'a ait eserlerin ağirlikta olduğu 2000'e yakin resim ile 400 kadar heykelin kronolojik sirayla sunulduğu müzenin koleksiyonunda ; Şeker Ahmet Pasa, Giritli Hüseyin ,Süleyman Seyyid,Ahmet Sekür ,Hüseyin Zekai Paşa ve Güzel Sanatlar Akademisinin kurucusu Osman Hamdi gibi sanatcilarin resimleri bulunmaktadir.
Türkiye'nin resim ve heykel sanatındaki gelişim serüvenini ortaya koyan bu müzede,Abidin Dino ve Bedri Rahmi Eyuboğlu , Devrim Erbil gibi tanidik isimlerin yanisira birçok ünlü ressamın ve heykeltrasin da eserleri sergilenmektedir.


Dolmabahçe Caddesi üzerindeki müzenin çekirdek koleksiyonunu,Meclisi Mebusan tarafından Muze-i Hümayun'da sergilenmesi için yaptirilan, Avrupalı ünlü ressamlara ait eserlerin kopyaları ile Türk sanatçılara ait 85 tablo olusturmaktadir.Elvah-i Naksiye koleksiyonu olarak bilinen bu koleksiyon zamanla bagiş ve satin alma ile güçlendirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder