25 Haziran 2014 Çarşamba

İstanbul /Çelik Gülersoy - İstanbul Kütüphanesi ( Istanbul Celik Gulersoy Library )















Çelik Gülersoy Vakfı tarafından 1990 yılında Sultanahmet'te açılan İstanbul Kitaplığı, 10 bin eserle ''şehrin belleği'' niteliğini taşıyor.
1980'li yıllarda İstanbul'un birçok tarihi yapılarının onarılıp, yaşama kavuşturulmasında imzası bulunan Çelik Gülersoy, bu girişimin sahibidir. Son 400 yılın yayınlarından oluşan kendi zengin koleksiyonunu bu amaca vererek, kitaplığın yapımını gerçekleştirmiştir. Bina yeri, İstanbul'un tarihi özelliğini olduğu gibi sürdüren bir köşesi, Ayasofya'nın arkasından dolaşan Soğukçeşme Sokağı.

İlk yapılışı tapu kayıtlarına göre 18.yy’a tarihlenen binanın, bodrum ve zemin katları dışarıdan serpme sıva ile daha yüksek tavanlı üst katı ise ahşapla kaplıdır. Bodrum depolara ayrılmıştır. Zemin katta sağ odaya yönetim ve kartoteks yerleştirilmiş, soldaki uzun mekan okuma salonu haline getirilerek, edebiyat, şehircilik ve dergiler bölümleri buraya yerleştirilmiştir.
Üst kat daha temsili bir döşeme ile kabul salonları, konferans ve konser mekanları olarak kullanıldığı gibi kitaplığın diğer bölümleri de buraya yerleştirilmiştir.
Dünyanın en güzel ve gözde kenti , imparatorluklara başkentlik yapmıs İstanbul hakkında sayısız denebilecek yayın bulunan bir kitaplığa sahip. Kütüphane 1990 yılında 6 bin kitapla kuruldu, ancak şu anda 10 bin civarında kitap bulunmakta,İstanbul Kütüphanesi, ''Kendisinden bahseden bütün eserlerin toplandığı bir kitaplık, bir arşivdir'' 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder