8 Kasım 2015 Pazar

Balıkesir / Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi





















   
İlk, Orta ve Lise tahsilini Balıkesir'de tamamlayan , Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi önemli sanatçıların atölyelerinde çalışan sanatçı ve  akademisyen Devrim Erbil'in girişimleri ile 2004 yılında açılmıştır.Müzede sanatçının eserlerinin yanı sıra Balıkesir'de yaşamış ve çalışmış olan sanatçılar'ın eserlerine de yer verilmektedir.Kente bir laboratuar hizmeti vermesi amacıyla kurulmuş müze , Balıkesir şehrinin sanatsal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarmak ve korumak için etkinliklerini sürdürmeye devam etmektedir.Pazar ve Pazartesi günleri hariç 08.00-17.00 saatleri arası ücretsiz olarak ziyarete açıktır.
Devrim Erbil Kimdir ?

1937, Uşak doğumludur. İlköğrenimini kendi deyişi ile "Çitlembik" ağaçlarının gölgeli yollarına bağlı Balıkesir Gazi ilkokulu’nda, liseyi ise Balıkesir Lisesi’nde tamamladıktan sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü kazanarak Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun öğrencisi olarak 1959’da mezun oldu. Türkiye Çağdaş Ressamlar ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı , 1979-1982 yılları arasında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Devrim Erbil, 1981 yılında profesör oldu. Bugün  halen öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
Devrim Erbil’in grafik etkinliklerle iç içe gelişen sanatı, çağdaş resmimizi gelenekle bağlantılı bir temele oturtmak
isteyen, bu temel üstünde bir çıkış yolu arayan yöresel kaynaklı eğilimler grubu içinde değerlendirilmektedir. Resimlerinde çizgi, genellikle temel işlevi üstlenmiş, renkse onu ikinci planda tamamlayan bir öğe yerine geçmiştir. Ayrıca doğa gözleminin, bir tutku ölçüsünde resmine girmiş olması, sanatçıyı yöresel izlenimlere yöneltmiştir. ( bunda, muhtemel atölye hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun etkisi büyüktür ) Devrim Erbil’in son yıllardaki çalışmalarında,çizgisel anlatım  boyanın büyük ölçüde işe karışmasıyla nakış kökenli bir resme dönüşümünü sağlamıştır.
Sanatçının eserlerinin bulunduğu müzeler ; 
  
İstanbul Resim ve heykel müzesi
Ankara Resim ve heykel Müzesi,
İzmir Resim ve Heykel Müzesi,
Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu,
İzmir Selçuk Yaşar Müzesi,
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi,
Bükreş Modern Sanatlar Müzesi,
Minnesota Ben and Abby, Grey Foundation Koleksiyonu,
İskenderiye Güzel Sanatlar Müzesi,
Yugoslavya Banja Luka, Umjetnicka Garerija,
Resmi kurumlar ve özel koleksiyonlar'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder