30 Mayıs 2014 Cuma

Mugla-Yatagan /Zahidem Türküsüne konu olan asırlık "Ağa Evi" müze oluyor



 
 
 
 
 
- Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı evi olarak kullanılan yaklaşık 100 yıllık Hasan Şar Evi, Muğla Valiliği tarafından restore edilerek kazı evi ve müze olarak yaşatılacak
- Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "Antik kenti ziyarete gelen turistler bu tarihi yapıyı ziyaret ederek kentin önemli noktaları hakkında bilgi sahibi olacaklar"
Kazı çalışmalarının devam ettiği 3 bin yıllık kentte, 19. yüzyılda ağa evi olarak kullanılmış, şimdilerde ise kazı evi ve müze deposu olarak hizmet veren tarihi yapı, restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşacağı günü bekliyor.
Söğüt, "Kentte antik dönemden günümüze ulaşmış çok sayıda kalıntı var. Burada, restore edilen tarihi yapının bahçesinde bu eserleri sergileyeceğiz. Antik kenti ziyarete gelen turistler bu tarihi yapıyı ziyaret ederek kentin önemli noktaları hakkında bilgi sahibi olacaklar" dedi.

- "Türkülere konu olan bir aşk hikayesi anlatılıyor"

Söğüt, Hasan Şar'ın Eskihisar köyünde yaşayan Murat Ağa'nın kızı Zahide Hanım ile zorlu bir süreçten sonra evlendiğini ve bu olayın "Zahide Hanım" adlı türküye konu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Söğüt, yaklaşık 100 yıl önce yaşanan hikayeyi şöyle anlattı:
"Hasan Şar, ağanın konağında çalışan ve aynı yerde hizmetçilik yapan bir kadının oğlu olduğundan, ağanın kızı ile yapılacak evliliğe o dönemde hiç kimse rıza göstermemiştir. Bu evlilik tam anlamıyla dillere destan bir aşk hikayesine dönüşmüştür. Hatta filme konu olmuş ama filmin çekimi tamamlanamamıştır. O dönemin valilerinin de yardımıyla, Hasan Şar, Zahide Hanım ile evlenmiş ve bu evde yaşamıştı. Muğla yöresinde sevilerek dinlenen 'Zahidem' türküsü bu aşk ve evle ilişkilidir. Tarihi, mimari, etnografik ve halk kültürü açısından benzeri bulunmayan bu evin korunmaya alınması ve özellikle valiliğimiz tarafından restore edilmesi, hem antik kent Stratonikeia hem de antik kent üzerinde bulunan Eskihisar köyü için büyük bir önem arz etmektedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder