Beydağları Sahil Milli Parkı Sarısu’dan itibaren Antalya-Kumluca karayoluna ve Akdeniz’e paralel olarak Gelidonya Burnu’na kadar uzanmaktadır. Milli Park'ta bitki örtüsü deniz kıyısında fıstık çamlarıyla başlar ve yükseldikçe kızılçam, karaçam ve sedir ağaçları görülür. Park sınırları içinde bine yakın bitki türü ve bunların içinde de 21 endemik tür bulunmaktadır.1972 yılında koruma altına alınıp sit bölgesi olarak ilan edilen Milli Parkta Adrasan Plajı ve Çıralı Plajı öne çıkmaktadır.
Beydağları Milli Parkı içinde yer alan Çıralı, bölgedeki en uzun sahillerden birine sahip. Olimpos tarafındaki Musa dağından karaburuna kadar 3,2 km boyunca uzanan Çıralı kumsalının genişliği 50-100 m arasında değişiyor.Caretta Caretta’lar, Mayıs sonundan Ağustos başına kadar Çıralı sahilini yumurtlama amacı ile düzenli olarak ziyaret ediyor. 1994 yılından bu yana ise Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF-Türkiye) tarafından düzenli olarak izlenip korunuyorlar. Koruma önlemleri kapsamında sahildeki tüm yuvaların üzeri kafesler ile kapatılıyor. Ayrıca bu kafesler numaralandırılıyor ve üzerlerine deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik kısa bilgi notları ekleniyor. Eğer Temmuz-Ekim ayları arasında Çıralı’daysanız ve sabah 6:00 gibi sahilde olursanız Caretta Caretta yavrularını kendi gözlerinizle görebilirsiniz.Aynı zamanda Milli park Çıralı'da sönmeyen ateş Yanartaş bulunmaktadır.Milli Park giriş noktasından itibaren Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak 1-2 gibi günübirlik mesire alanları da uzun plajlara sahip orman ve denizin kucaklaştığı ender tabiat harikalarıdır.
Akdeniz Bölgesi iklim şartlarına sahip alanda yılın 7-8 ayında Milli Park'ta her türlü deniz sporları, piknik, kamp, yürüyüş, arkeolojik alanlar gezilerek yararlanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder