16 Eylül 2015 Çarşamba

Bursa / Uludağ Milli Parkı



Marmara Bölgesi'nde , Bursa ili sınırları içindedir. Flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir.Bursa Ovası'ndan kısa mesafede 2543 m’ye kadar yükselen Uludağ, Marmara Bölgesi'nin en yüksek noktasıdır.  Yerkürenin derinliklerinden gelen magmanın kırıklar ve çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru yükselmesi ve katılaşması sonunda meydana gelen Uludağ'ın
jeolojik yapısını genellikle iç püskürük granit kayaçları oluşturmaktadır. Dağın bugünkü şeklini kazanması tektonik hareketler ve farklı aşınma etkisiyle oluşmuştur. Bitkisel çeşitlilik merkezi olan Uludağ’da, 1320 bitki türü bulunmakta olup, bunlardan 33’ ü Uludağ, 138’ i Türkiye endemiği olmak üzere toplam 171 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Uludağ, yeni türlerin oluşumu açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Yeni türler olarak saptanıp isimlendirilerek bilim dünyasına ve Dünya Florasına kazandırılan tür sayısı şimdilik 6 olup bu konuda çalışmalar devam etmektedir.
 Uludağ, zirvesinde Bursa’ nın panaromik görüntüsü ,
 buzul gölleri ve alpin kuşağı ile eşsiz görünümü ile, aynı zamanda “Buzul Devri” oluşumları olan morenler, dolinler ve solüfliksiyon oluşumları, mevcut patika yolları , orman içinde yürüyüş alanları ,temiz havası ve doğal güzellikleri ile önemli merkezlerimizden biridir.Uludağ yaz mevsimi dahil dört mevsim kampçılık, dağcılık, yürüyüş, piknik faaliyetlerine açıktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder