Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bahçesinde bulunan tarihi Edirne Tren Garı’na bağlı hizmet binalarından biri tahsis edilip,Edirne’nin önemli sanatçılarından olan İlhan Koman’ın anısını yaşatmak ve eserlerinin de sergilenmesi için İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi oluşturuldu.
İlhan Koman’ın ailesinin ellerinde bulunan eserleri bağışlamasıyla oluşturulan müzenin,Balkanların önemli resim ve heykel müzelerinden biri olması hedefleniyor.
İlhan Koman Kimdir?
1921'de Edirne'de doğdu. Edirne Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1941'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. Bir yıl sonra heykel bölümüne geçti,Akademiyi 1946′ da bitirdi ve Avrupa sınavını kazanarak Paris’e gitti. Jullian Akademisi’nde çalıştı (1947-1950). Yurda dönünce Heykel Bölümü’ne asistan oldu. 1959 başında Akademi’den ve Türkiye’den ayrılarak İsveç’e yerleşti. 1967’de Stockholm Uygulamalı Sanatlar Yüksekokulu’na öğretim üyesi oldu.
Malzeme olarak taş yerine demiri yeğleyen sanatçı, demir çubuklar ve demir kitlelerle çalışarak çağın anlayışına koşut plastik araştırmalar yaptı. 1980’lerde matematik hesaplamalara ağırlık vererek Spiraller dizisini oluşturdu. Eserleri dünya üzerinde çeşitli müzelerde ve özel koleksiyonlarda bulunur.
Başlıca eserleri: Anıtkabir doğu kanadı kabartmaları, Ankara; Leonardo Anıtı, 1970, Stockholm, Yüksek Mimarlık Okulu Heykel No: 2, İstanbul, Resim ve Heykel Müzesi: Rölyefi ay.y. Heykel, ay.y. Yaratık, ay.y. Altın Kesit Spiral (1980), Akdeniz, 1980, İstanbul/Zincirlikuyu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder