29 Mart 2015 Pazar

İzmir - Urla / Musa Baran Oyun Ve Oyuncak Müzesi















 
Kendisi de Bademler köyünden olan Arkeolog Musa Baran, oyunun yaşamın her alanında ve anında geliştiğini, güzelleştiğini düşünmüş.Annesi ve babasını kaybedince çocukluğunun geçtiği Bademler Köy meydanındaki evde birkaç değişiklik yaparak Türkiye'nin ilk Oyuncak Müzesini kurmuştur. Müzede köyle, ailesiyle ilgili oyuncaklar, hatıralar, kitaplar var. Uçurtmadan sapana, kargıdan yapılmış silahlardan telden yapılmış arabalara kadar onlarca oyuncak toplamış ya da kendi elleriyle üretmiş. Çoğu ağaçlar oyularak yapılan oyuncaklar cam rafların içinde duruyor. Musa Baran’ın Japonyadan bir arkadaşının gönderdiği oyuncuklar da bulunuyor. Eğitim amacıyla yaptığı ilkel tarım aletleri ile de, yaratıcılığın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

26 Mart 2015 Perşembe

Mersin / Silifke Atatürk Evi Müzesi












Atatürk Silifkeyi değişik zamanlarda dört defa ziyaret etmiş, büyük çiftlik olarak kurduğu, köylülerle birlikte ilk tarım kredi kooperatifini oluşturmuştur.Atatürk'ün Silifke'ye  gelişlerinde misafir edildikleri şehrin Saray Mahallesi'nde bulunan ev düzenlenerek Atatürk Müze Evi  olarak halka açılmıştır.

24 Mart 2015 Salı

Sinop - Gerze / Emekli Öğretmen Evini Kütüphaneye Bağışladı

 

Sinop'un Gerze ilçesinde emekli öğretmen Münevver Arslan, ilçeye yeni bir kütüphane yapılması için 600 metrekare arsa üzerindeki evini Gerze Atatürk Halk Kütüphanesi'ne bağışladı.Emekli öğretmen Münevver Arslan babasının olmadığını yetim büyüdüğünü ve devlet tarafından burslu okutulduğunu anlattı. Arslan konuşmasında,” Gerze’ye yakışır bir hizmet binasını yapılacağına inanıyorum. Ben emekli bir öğretmenim.2 çocuğumuz bile bu hizmetten yararlansa bana yeter. “ dedi.

17 Mart 2015 Salı

Çanakkale / Çimenlik Kalesi Deniz Müzesi







 



Çimenlik Kalesi 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazının en dar yerine Anadolu yakasında yaptırılmıştır.1915 Çanakkale savaşında da Merkez savunma Grubu’nun sevk ve İdare Mevkii olmuştur. 18 Mart 1915 günü İngiliz filosunun en güçlü gemisi Queen Elizabeth’ten atılan ve kuzey sur duvarında açtığı iki metrelik delik içinde patlamadan kalan top mermisini görmek mümkündür.Türk Milleti'nin mümtaz denizcilerinden birisi olan Piri Reis'in ünlü kitabı Kitab-ı Bahriye'sini yazdığı bu kale bir zamanlar Kale-i Sultaniye olarak anılmıştır.Bugün halka açık müze olarak kullanılmaktadır.

16 Mart 2015 Pazartesi

Aydın - Yenipazar / Yörük Ali Efe Müzesi

Ortada : Yörük Ali EFE











Yörük Ali Efe,Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuştur. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu'da düzenli, bilinçli ve milli şuurla işgalcilere yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir. 

15 Mart 2015 Pazar

Trabzon / Atatürk Köşkü Müzesi
























Cumhuriyetin ilanından sonra, Sonbahar Gezisi adıyla Atatürk'ün yaptığı büyük yurt gezisi Dumlupınar'dan başlamıştı. Buradan Bursa'ya gelen Atatürk 12 Eylül 1924'te Hamidiye, Kruvazörü ile Mudanya'dan hareket etmiş. İstanbul Boğazından geçerek Karadeniz'e açılmış, 15 Eylül1924 sabahı Trabzon'a gelmişti. Öğleden sonra da, kendileri için dayanıp döşenen Soğuksu'daki köşke giderek dinlendiler. O gün akşam, Köşk'ün alt kat salonunda Trabzon Belediye Başkanı Kazazoğlu Hüseyin, Atatürk'ün onuruna bir yemek vermiş bir de konuşma yapmıştı. Atatürk bu konuşmayı cevaplandırdı: 'Efendiler, hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyete kitlesi halinde gördüm. Kadınların, çocukların, ihtiyarların gözlerinde yaş gördüm. Bu ne yüksel duygu bu ne şefkat bu ne asalettir.' dedi Trabzonlulara teşekkür etti.Ertesi gün

13 Mart 2015 Cuma

Samsun / On Dokuz Mayıs Üniversitesinde 'Sanat Ve Eiğim Müzesi' Kuruldu











Ondokuz Mayıs Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi Atakum Güzel Sanatlar yerleşkesi'nde ,üniversitenin kuruluşunun 40'ıncı yılı anısına Sanat Ve Eğitim Müzesi kuruldu.

11 Mart 2015 Çarşamba

İzmir / Ümran Baradan Oyun Ve Oyuncak Müzesi














Değerli seramik sanatçımız Ümran Baradan' ın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncakların ve düzenlediği yarışmalarda derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserlerin yanında;şair ve yazarların katkılarıyla;1850' li yıllardan 1970' lere kadar gelen tarihsel dönemde üretilmiş dünya tarihinin en önemli oyuncakları ile oluşturulmuş Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi ,17 OCak 2010 tarihinde İzmir Konak'ta açıldı.Müze binası da Ümran Baradan tarafından bağışlanmıştır.

6 Mart 2015 Cuma

Kocaeli - Gölcük / Yarhisar Gemi Müzesi












1964 yılında inşa edilen, aynı yıl sonunda Türk donanmasına katılarak, kırk yıl süresince "Keşif-Karakol" gemisi olarak görev yapan,1974 Kıbrıs Barış Harekâtının Ege safhasına katılmış gazi bir gemi olan Yarhisar, karaya yerleştirildikten sonra 2006 yılında Yarhisar Müze Gemisi olarak hizmet vermeye başladı.

4 Mart 2015 Çarşamba

Konya - Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi











Karatay Medresesi, Sultan II. İzzeddin Keykavus Devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu Devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi 1955 yılında "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır.Karatay Müzesinde, Beyşehir Gölü kenarındaki Kubat-Âbad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile

2 Mart 2015 Pazartesi

Düzce - Düzce Doğanlı Eşref Taşhan İlk Ve Ortaokulunda Öğrenciler Kendi Kütüphanesini Oluşturacak















Düzce Doğanlı Eşref Taşhan İlk ve Ortaokulu,okulun boş duran kütüphane rafları için kitap kampanyası başlattı.Her sınıftan öğrenciler okumadıkları kitapları kütüphaneye bağışlayacak. Ayrıca dışarıdan da kitap bağışı alınabilecek.